Verbeter de balans met Tai Chi

Tijdens de lessen maak je langzame en geconcentreerde bewegingen in een vloeiend patroon. De bewegingen zijn gekoppeld aan de ademhaling en zo afgestemd
dat lichaam en geest in harmonie komen met elkaar.

Tai Chi

T’ai Chi Ch’uan (ook wel Taijiquan of Tai Chi) is een meer dan 3000 jaar oude bewegingsleer uit China. De bewegingen zijn langzaam en geconcentreerd via een vloeiend patroon en zijn gekoppeld aan de ademhaling. Door deze afstemming komen lichaam en geest in
harmonie met elkaar. De soepele en langzame bewegingen zorgen dat de Qi (levensenergie) gaat stromen. Hierdoor voel je jezelf weer energiek.

Lichaam en geest worden als eenheid gezien binnen de Chinese natuurfilosofie. Alles wat we denken beïnvloedt ons lichaam en alles wat we doen beïnvloedt onze geest. Tai Chi maakt ons bewust hoe deze eenheid verkregen en behouden kan worden.

Tai Chi is ‘aandacht in bewegen’, hierbij is alle aandacht nodig om de serie van bewegingen netjes uit te voeren. Doordat je op veel aspecten moet letten, heb je geen tijd meer om aan ‘de boodschappen van vanmiddag of de takenlijst van werk’ te denken. Daardoor raakt je hoofd ‘leeg’. Ten tweede wordt door de verschillende poses je balans beter, omdat alle
bewegingen langzaam en beheerst verlopen.

Het verschil tussen Tai Chi en QiGong

De Tai Chi lessen, die je bij Practical QiGong kunt volgen, richten zich op ronde bewegingen van de Yang Stijl.
QiGong is een aparte afdeling in de geneeskunde, maar heeft hetzelfde doel.

Tai Chi richt zich meer op de fysieke bewegingen. Met QiGong ga je meer naar de bron van stress/frustratie/fysieke of mentale blokkade om daar met volle aandacht aan te werken. De bewegingen zijn statischer dan bij Tai Chi, maar ze kunnen uitstekend beoefend worden in combinatie met Tai Chi.
Met beide creëer je processen waarbij je nooit uitgeleerd raakt en altijd de positieve effecten ervaart. De effectiviteit bepaal je door het verhogen van de vaardigheden en concentratie, die je hierbij gebruikt.

tai chi, vechtkunst, martial arts, chi gong, qigong

Het lesprogramma

Tai Chi groepslessen worden buiten gegeven en duren een uur. We beginnen de les met een warming-up en het ontspannen staan, daarna gaan we delen van de 24 vorm Yang stijl doornemen. Deze worden uiteindelijk als complete vorm doorlopen. De Yang stijl is ook de meest toegankelijke stijl van de huidige vormen en daarom wordt deze ook veel beoefend over de hele wereld. Af en toe doen we duo-oefeningen om door de ander je eigen spanning en ontspanning te ervaren. Regelmatig oefenen helpt om jezelf de bewegingen en innerlijke rust eigen te maken. Dit stelt je in staat toenemend ontspannen in het leven te staan, ongeacht de situatie waarin je je bevindt.

Omdat de lessen buiten plaats vinden, raad ik aan om kleding in laagjes voor warmte en een winddicht jack bij de hand te hebben. Het is praktisch voor de oefeningen om makkelijk zittende kleding met bewegingsvrijheid te dragen. Verder is het handig om een handdoek mee te brengen.

Think of the circular path of each movement, in Tai Chi every movement is in curve or circle that has no ending or beginning.
~ Paul Lam

Cursus Tai Chi

Wanneer: Je kunt instappen wanneer het jou uit komt.

Lestijden: Donderdagavond van 19:00 uur tot 20:00 uur

Docent: Medical QiGong Practitioner Phil van Amen

Locatie: Heeseind 2E in Nuland.

Kosten bedragen €10,00 per les, 10 lessen kosten €80,00.

Ja, ik wil meer informatie over deze cursus