If you do not change direction,
you may end up where you are heading.
~ Lao Tzu

DE LESSEN BIJ PRACTICAL QIGONG WORDEN GEGEVEN DOOR PHIL VAN AMEN DOCENT EN EIGENAAR VAN PRACTICAL QIGONG GEVESTIGD IN NULAND.

Docent Phil van Amen

Vanuit de interesse in de filosofie van martial arts ben ik op zoek gegaan naar een sport, die ik individueel kan uitoefenen en waarbij ik niet gebonden ben aan een plaats. Hoe kan ik, op elke willekeurige plaats, tijd en locatie, werken aan mijn gezondheid? Mijn eerste kennismaking was met Zen meditatie. Dit vond ik uiteindelijk te eenzijdig en ben ik verder gaan zoeken. Meditatie is een onderdeel van zowel QiGong, als Tai Chi. Tai Chi wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd.

 

Een aantal jaren later kwam ik in aanraking met Tai Chi

De bewegingen zijn gebaseerd op ‘vechtsport’ houdingen, maar wel toegespitst op fysieke en mentale training. De combinatie van gracieuze en rustige bewegingen geeft mij altijd een blij gevoel en een ‘leeg hoofd’. Ik merkte ook dat de soepelheid en balans verbeterde. In eerste instantie worden de bewegingen uitgevoerd met de handen en voeten. Later heb ik ook kennis gemaakt met een aantal bewegingsvormen, waarbij de waaier en het zwaard gebruikt worden. Dit geeft een extra dimensie en diepgang aan de bewegingsleer.

Mijn kennismaking met QiGong

Weer een jaar of drie later werd ik met acupunctuur behandeld voor een rugblessure. De behandelaar was een beoefenaar van QiGong en ik ben aanvullend op de acupunctuur QiGong lessen gaan volgen. Ik merkte dat de oefeningen een positieve bijdrage hadden op mijn herstel en vitaliteit. Om meer te weten te komen heb ik mij opgegeven voor de (erkende) opleiding Medische QiGong, als eerste man in Europa. In 2017 heb ik de twee jarige opleiding met goed gevolg afgerond en het diploma voor Medical QiGong Practitioner behaald.
QiGong is uitstekend individueel te beoefenen, maar het werken in een groep werkt versterkend waardoor iedereen ‘makkelijker dieper’ in de oefening komt.

Ik kan Tai Chi en QiGong overal beoefenen, zonder verdere hulpmiddelen. Het enige wat ik nodig heb is mijzelf. Waar en wanneer ik daar zin in heb. Thuis, op het strand, in het bos, een park, op het werk, op vakantie of zelfs op een vliegveld of op een parkeerplaats. En dat heb ik de afgelopen jaren ook letterlijk zo gedaan.

Met het volgen van de opleiding kreeg ik handvaten mee om ook anderen te kunnen helpen. Om daar invulling aan te geven ben ik Practical QiGong gestart. Laagdrempelig, praktisch toepasbaar en voor alle leeftijden. Het is niet nodig dat je ‘erin geloofd’, maar dat je naar kunnen meedoet. Verbetering is dan onvermijdelijk.