Reduceer stress en vergroot
je gezondheid met QiGong

Als de Qi (levensenergie) niet goed kan stromen en stagneert of blokkeert, kan dit leiden tot klachten en ziektes. Door de oefeningen, waarvan QiGong gebruik maakt, wordt de geest versterkt en de energiekanalen (meridianen) in het lichaam geopend. Door de Yin en Yang in balans te krijgen zullen energieblokkades verdwijnen, waardoor de Qi weer kan stromen.

QiGong

QiGong (Chi Kung) is een 5000 jaar oude bewegingsleer en de grondlegger van de Chinese Geneeskunde. QiGong wordt ook wel Chinese yoga genoemd. Het kenmerkt zich door oefeningen, die de fysieke en mentale gezondheid verbeteren en energiestromen
versterken. QiGong is goed voor een hoger concentratievermogen, een goede conditie en een toename van creatieve energie.

QiGong is geschikt voor alle leeftijden, de bewegingen vergen geen lenigheid of conditie. Hierdoor is het ideaal voor mensen, die vitaal oud willen worden.

Mindfulness en bewustwording van je lichaam, het in beweging brengen van je lichaam zijn belangrijk om je gezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Met mindfulness sta je in het nu, alle gedachten voor straks of morgen doen er niet toe. Door de focus te houden op het heden, wat je nu aan het doen bent, creëer je rust en wordt je productiever.

Het verschil tussen Tai Chi en QiGong

De lessen, die je bij Practical QiGong kunt volgen, richten zich op de medische QiGong. Tai Chi is een aparte afdeling in de geneeskunde, maar heeft hetzelfde doel.

Tai Chi richt zich meer op de soepele bewegingen, langzaam, geconcentreerd en in een vast vloeiend patroon. Door deze geconcentreerde bewegingen te maken heb je geen tijd meer om aan andere dingen te denken, hierdoor raakt je hoofd leeg en wordt je balans beter.

QiGong gaat meer in op de bron van stress/frustratie/fysieke of mentale blokkade om daar met volle aandacht aan te werken. De bewegingen zijn statischer dan bij Tai Chi, maar ze kunnen uitstekend beoefend worden in combinatie met Tai Chi. Met beide creëer je processen, waarbij je nooit uitgeleerd raakt en altijd de positieve effecten ervaart. De effectiviteit bepaal je door het verhogen van de vaardigheden en concentratie, die je hierbij gebruikt.

tai chi, vechtkunst, martial arts, chi gong, qigong

Het lesprogramma

QiGong wordt buiten gegeven in een groepsles van een uur. We beginnen de les met te ontspannen, jezelf losser te maken, gevolgd door gerichte oefeningen. Iedereen in een groep krijgt dezelfde oefeningen, er kunnen verschillen zijn tussen de groepen. Het beoefenen van QiGong in een groep versterkt het effect. Wanneer je specifiek klachten ervaart, kun je huiswerk meekrijgen om hier aan te werken.

Omdat de lessen buiten plaats vinden, raad ik aan om kleding in laagjes voor warmte en een winddicht jack bij de hand te hebben. Het is praktisch voor de oefeningen om makkelijk zittende kleding met bewegingsvrijheid te dragen.  Verder is het handig om een handdoek mee te brengen.

Practicing Qigong is so simple and so powerful. You cannot do it wrong. You can only do it good, better, or best.
~ Chunyi Lin

Cursus QiGong

Wanneer: Je kunt instappen wanneer het jou uit komt.

Lestijden: Donderdagavond van 20:00 uur tot 21:00 uur

Docent: Medical QiGong Practitioner Phil van Amen

Locatie: Heeseind 2E in Nuland.

Kosten bedragen €10,00 per les, 10 lessen kosten €80,00.

Ja, ik wil meer informatie over deze cursus